Ekartman nedir?
- Ekartman gözlüğün ölçülerini gösteren ve kuralları TS EN ISO 8624:2020 Oftalmik optik - Gözlük çerçeveleri - Ölçme sistemi, terimler ve tarifleri standardı ile belirlenmiş bir terimdir.
- Ürün detay sayfalarının çerçeve ve cam ölçüleri bölümünde yer alan a, b, c şıklarındaki değerlerin sırasıyla gözlük çerçevelerinin saplarına yazılmasından oluşur.
- Gözlüklerin saplarına yazılmış değerler standard kurallarıyla gözlük çerçevelerinin cam genişliğini, köprü genişliğini ve sap uzunluğunu milimetre (mm) cinsinden gösterir.
- İlk değer gözlüğün ekartmanı olarak ifade edilir. Çerçevenin boyutları bu ölçülere bakılarak anlaşılır. Aynı model gözlüğün sadece tek ekartmanı olabileceği gibi farklı ekartmanları da olabilir.
- Ekartman bilindiğinde gözlüğün kullanıcının yüzüne uygun ölçülerde olup olmadığı yaklaşık olarak değerlendirilebilir. Gözlüğünüzle rahat edebilmeniz için ekartman seçiminizin doğru yapılması gerekir.
- Doğru seçim için gözlük çerçevesinin yüzünüzün yanından fazla taşmamasına, saplarının şakaklarınıza fazla basınç yapmamasına ve burun köprü genişliğinin burun yapınıza uygun olmasına dikkat edilmelidir.
- Ekartman seçimi basit gibi görünse de yüzünüze orantılı, burun yapınıza ve kulak mesafenize uygun ekartman seçimi için ölçülerin optisyen veya gözlükçüler tarafından size özel değerlendirilmesi en sağlıklı yoldur
- Ekartman ölçüleri sistemimizde Ekstra Küçük Boy XS (<46) - Küçük Boy S (47-49) - Orta Boy M (50-53) - Büyük Boy L (54-56) - Ekstra Büyük Boy XL (57>) olarak sınıflandırılmıştır. Kullanıcıların büyük bir bölümü için Orta Boy M (50-53) uygun ölçüdür.
Model ve renk Kodu nedir?
- Model ve renk kodu hem Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği TS EN ISO 12312-1:2013 hem de Tıbbi Cihaz Yönetmeliği TS EN ISO 12870:2016 standardlarının ortak spesifikasyonu olup her gözlük çerçevesine yazılması mecburi bir bilgidir.
- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğine göre piyasaya arz edilmiş gözlüklerin tedarik zincirindeki izlenebilirliği sağlamak için AB Uygunluk Beyanları her bir model için ayrı düzenlenmeli ve modelin tüm renk kodlarını göstermelidir.
Çerçeve ve Cam Ölçüleri nedir?
- Gözlük çerçevelerine yazılmış ekartman gözlüğün yüzünüze uygun ölçülerde olup olmadığı hakkında yaklaşık bir fikir verse de bütün kullanıcı odaklı çözümler için yeterli olmayabilir.
- Çerçeve ve cam ölçüleri başlığı altında yer alan diğer ölçüler gözlük mağazalarındaki optisyen veya gözlükçülerin kullanıcı odaklı değerlendirme yapabilmeleri için yayımlanmaktadır.
Hipoalerjenik nedir?
- Hipoalerjenik daha az alerjik anlamına gelir. Teknoloji geliştikçe alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek içeriklerden arındırılmış materyallerin günlük yaşamımızdaki önemi artmıştır. Hipoalerjenik materyallerin alerjik reaksiyona sebep olma olasılığı çok düşüktür.
- Kullanmış olduğumuz ürünleri meydana getiren materyallerde insan, çevre ve hayvan sağlığına zararlı içereriklerin etkileri klinik olarak kanıtlandıkça zararlı içeriklerin kullanılması kısıtlanmaktadır.
- Gözlüklerde kullanılan materyallerin zararları klinik olarak kanıtlanan içeriklerden standardlarda belirlenen seviyelerin altına kadar arındırılması ürün güvenliği değerlendirmesinin bir parçasıdır.
Biyouyumlu nedir?
- Bir materyalin kullanım süresince vücut dokularına fiziksel, kimyasal, biyolojik uyumu ve vücudun mekanik davranışına sağladığı uyum yeteneği olarak tanımlanır.
- İnsan sağlığı açısından vücutla temas halinde olan materyallerin vücut sıvılarından etkilenip kimyasal reaksiyona girmemesi, korozyona ve hasara uğramaması, toksit ve kanserojen özellikler taşımaması gerekir.
- Biyouyumlu materyaller vücutla uyuşabilir, dokuların normal fonksiyonlarına engel olmaz, iltihaplanma oluşturmaz, cilt dokusunu tahriş etmez, kaşıntıya neden olmaz.
- Klinik değerlendirmelerle biyouyumluğu onaylanmış materyaller biyomalzeme olarak kullanıma girer ve ürün güvenliği değerlendirmesinin bir parçasıdır.
Nikel İçermez nedir?
- Nikel alerjik reaksiyonlara neden olduğu için insan sağlığına zararlıdır. Taklit mücevherler, piercing, saat tokaları, saatler, gözlük çerçeveleri gibi aksesuarların cilt ile teması olan metal kısımları nikel içerdiği takdirde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle kullanımı çeşitli teknik düzenleme ve standardlarla insan ve çevre sağlığı açısından kısıtlanmıştır.
- TS EN ISO 12312-1:2013 standardı Fizyolojik Uyumluluk başlığı altında "Cilt ile uzun süreli temas halinde olabilen cihazdan sızabilecek maddelerden kaynaklanan riskler, imalatçı tarafından düzenlemelerle belirlenmiş herhangi bir sınırın altına kadar azaltılmalıdır. Alerjik, kanserojen, mutajenik veya üreme için toksik maddelere özel dikkat gösterilmelidir." diyerek cilt ile uzun süreli temas eden metal parçalarının nikel salınımı hakkında düzenleme yapmıştır.
- Metal çerçevelerin ve çerçevelerin cilt ile temas eden metal aksamlarının insan ve çevre sağlığının korunması için nikel salınımı riskine karşı TS EN ISO 16128 Oftalmik Optik - Gözlük çerçevelerinin ve güneş gözlüklerinin nikel salınım deneyleri için referans yöntem standardında belirtilen deney yöntemleri ile test edilmesi gerekir.
- Nikel salınımı ciltle temas eden metal materyal içeren gözlük çerçevelerinde ürün güvenliği değerlendirmesinin bir parçasıdır.
Paslanmaz Çelik nedir?
- Hipoalerjenik özelliğe sahip son derece hafif, esnek, sağlam ve vücudun fiziksel, kimyasal ve biyolojik dokusu için uygun, cilt dostu yüksek teknoloji ürünü bir materyaldir.
- İnceliğine rağmen, dayanıklılığından gelen esneme kabiliyeti maksimum kullanım rahatlığı sağlar. Bu nedenle paslanmaz çeliği işleyerek gözlük çerçevesi üretme teknolojisine sahip markalar tarafından ana materyal olarak kullanmaktadır.
Selüloz asetat nedir?
- Çevre dostu, geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir biyoplastik ve biyobozunur bir materyaldir. Selüloz asetat reçineye dönüştürülen pamuk linterlerinden ve odun liflerinden üretilir.
- Biyoplastik materyaller fosil yakıtların kullanımını azaltmak için bitkisel yağlar, bitki nişastaları ve mikroorganizmalar gibi yenilenebilir biyolojik kaynaklardan elde edilen plastiklerdir.
- Biyoplastik materyallerin uygun koşullarda mikroorganizmaların yardımı ile su, karbondioksit ve biyokütleye parçalanma yeteneği biyobozunma olarak olarak ifade edilir.
- Selüloz asetat sonsuz renk olanakları sağlayan, ışığı yansıtan ve yüksek şeffaflığa sahip cilt dokusunu tahriş etmeyen ve kaşıntıya neden olmayan cilt dostu bir materyaldir.
XP2 Cerrahi Polimer nedir?
- %60 oranında doğal ve biyolojik kaynaklı bir materyal olan hint yağından oluşur. Cerrahide ve havacılık endüstrisinde kullanılan hipoalerjenik özelliklere sahip bir polimerdir.
- Yüksek mukavemeti, hafifliği ve çok geniş renk yelpazesine sahip olmasının yanında zaman içinde özelliklerini kaybetmeyen kararlı yapısının sağladığı dayanıklılık avantajı vardır.
Tek Parça Çelik Ön Yüz nedir?
- Düz paslanmaz çelik levhadan lazer teknolojisi ile tek parça olarak kesilerek çıkarılmış, preslenerek gereken kavisleri verilmiş, burun köprüsünde kaynak işlemi bulunmayan ön yüzdür.
Menteşe sistemi nedir?
- Gözlüğün en önemli parçalarından birisi gözlüğün saplarının açılmasını kapanmasını sağlarken aynı zamanda gözlüğün yüzde duruşunu daha estetik ve kullanışlı kılan pantoskopik açıyı oluşturan menteşeleridir.
- Gözlüğe yandan bakılınca çerçevenin ön yüzü ile saplarının meydana getirdiği 7 ila 10 derecelik açı gözlük menteşeleri sayesinde sağlanır ve gözlük çerçevesinin yanaklara doğru eğimli durmasını sağlar.
- Bu detay basit gibi görünse de gözlük kullanıcısının aşağı doğru bakışlarında gözlük camlarının dışından bakmasını önler ve gözlük camının optik aksının gözün rotasyon merkezinden geçmesini sağlar
- Özel tasarlanmış menteşe sistemleri hariç Oxibis gözlük çerçevelerinde temel tasarımlı menteşeler kullanılır. Çünkü gözlüğün sapları için ihtiyaç duyulan esneklik çoğunlukla menteşe sisteminden değil saplarda kullanılan paslanmaz çelik malzemenin esneklik kabiliyeti ile sağlanır.
Cilt dostu sap Ucu nedir?
- Cildin en ince ve hassas bölgesi olan kulak arkası ile temas eden sap uçlarının, cildi tahriş etmeyecek hipoalerjenik ve biyouyumlu cilt dostu materyallerden üretilmesi gerekir.
- Oxibis mükemmel bir uyum için bütün gözlük koleksiyonlarında sadece selüloz asetat veya XP2 materyalden üretilmiş, yüzün yapısına göre ayarlanması kolay sap ucu kullanmaktadır.
Medikal PVC plaket nedir?
- Biyouyumlu medikal PVC materyalden üretilen plaketler metal çerçevelerin burun kısmında bulunur ve gözlüğün cildin hassas bölgesiyle temas eden parçasından birisidir.
- Yumuşak dokunuşlu plaketler doğru ekartman seçimi yapıldığı takdirde gözlüğün rahat kullanımı için hemen her yüz şekline tam olarak uyacak şekilde ayarlanabilirler.
- Rahat edilecek bir kullanım için plaket ayarlarıyla birlikte sap ayarlarının da doğru yapılıp gözlüğün burundan aşağıya kaymaması veya buruna çok baskı yapmaması sağlanmalıdır.
Renksiz ve numarasız cam nedir?
- Kullanıma hazır mavi renkli yansıma önleyici, renksiz ve numarasız gözlük camları güneşin ultraviyole spektrum aralığındaki göze zararlı UV-A ve UV-B ışınlarını %100 engeller.
- Göz kamaştırıcı ışığı azaltma etkisi çok sınırlı numarasız camlar PPG Industries’e ait tescilli bir marka olan CR-39 termoset plastik reçineden optik tarzda işlenerek üretilmiştir.
- %98,5 oranında ışık geçirgenliği ile gözlerin olduğu gibi görünmesini sağlayan mavi renkli yansıma önleyici sert kaplama kolay temizlenmesini sağlayan su, kir tutmama özelliğine sahiptir.
- Uyumlaştırılmış Standardın bilgi ve etiketleme kurallarına göre tercihen camlara veya çerçevelere yazılması zorunlu filtre kategorisi ve filtre tipi sol camların üzerinde 0N olarak işaretlenmiştir.
- İşaretlemede 0 sayısı camların güneş ışığını filtre etme kategorisini (0=Çok sınırlı, 1=Sınırlı, 2=İyi, 3=Yüksek, 4=Çok yüksek) N harfi ise filtre tipini (Normal, Polarize, Fotokromik) ifade eder.
- Beğendiğiniz gözlükle sunulan kullanıma hazır camlar optisyen veya gözlükçülerin değerlendirmelerine bağlı olarak Kullanıcı Odaklı Çözümler için özelleştirilebilir.
Yumuşak Koruyucu Kılıf nedir?
- Yumuşak koruyucu kılıf biçim ve işlev arasında ihtiyaç duyulan tüm temel özellikleri eşit şekilde dengelerken esnekliği ve hafifliği de sunan sofistike tasarımıyla dikkat çeker.
- Gözlüğün korunması için uzun ömürlü, sağlam, güçlü ve dayanıklı malzemeden yapılmış alüminyum etkisi yaratan metalize renkli son derece şık bir dış görünüme sahiptir.
Mikrofiber silme Bezi nedir?
- Mikrofiber bez statik elektrik yüklü dokuma tekniğine sahip olduğundan tozları bünyesinde toplar ve akan suyun altında da hemen bırakır. Mikrofiber bezler iz bırakmadan yağın tamamını emebilirler. Kuru olarak kullanıldığında statik enerji prensibine göre, nemli olarak kullanıldığında ise emici kılcal damar prensibine göre çalışır.
- Bir saç telinden 1/100 ila 1/1000 daha ince olan mikro lifler, yüzeylerdeki en küçük zerreciklere dahi temas ederek hijyen ve sterilizasyonu insan sağlığına uygun bir şekilde sağlar. Mikro liflerin birbirleri ile bağlanmasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için insan sağlığına zarar verecek hiçbir madde içermez.
Garanti belgesi nedir?
- Garanti Belgesi Yönetmeliğine göre tüketiciye yönelik üretilen, ithal edilen veya satılan mallar için düzenlenen ve tüketicinin sahip olduğu hakları gösteren belgedir.
- Satış Noktamız gözlük mağazalarında 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki Garanti Belgesi Yönetmeliğine uygun Garanti Belgesi tüm ürünlerimizle birlikte sunulmaktadır.
- Garanti belgesi kâğıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla verilebilir. Tüketicinin talep etmesi halinde kâğıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunludur.
Tanıtma ve kullanma kılavuzu nedir?
- Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliğine göre "Tüketicinin kullanımına sunulan malların tanıtım, kullanım, kurulum, bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla, gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle satışa sunulması zorunludur."
- Satış noktamız gözlük mağazalarında beğendiğiniz gözlük ile birlikte Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliğine uygun Türkçe tanıtma ve kullanma Kılavuzu sunulmaktadır.
İki yıl garanti nedir?
- Tüm ürünlerimiz teslim tarihinden başlamak üzere üretim hatalarına karşı iki yıl garanti kapsamı içindedir. Ürünün teslim tarihi satış noktamız tarafından garanti belgesine yazılan tarihtir.
- Garanti Belgesi Yönetmeliği’nin 11. Maddesi (1) fıkrasında belirtildiği üzere “Tüketicinin malı tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı olarak kullanmasından kaynaklanan arızalar garanti kapsamına girmez”.
- Satış noktalarımız tarafından iletilen arızalarda üretim hatası mı yoksa kullanım hatası mı bulunduğu ürüne ilişkin azami tamir süresi içerisinde düzenlenen raporla belirlenir ve bu rapor tarafınıza verilir.
- Garanti uygulaması sırasında değiştirilen ürünün veya parçasının garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlıdır.
- Sık Sorulan Sorular Beğendiğim Gözlük bölümünde "Beğendiğim gözlüğü kullanırken nelere dikkat etmeliyim?" sorusunda kullanım hatalarının neler olabileceği detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
- Herhangi bir satış noktamız gözlük mağazasından aldığınız gözlüğe bütün satış noktamız gözlük mağazalarından garanti desteği alabilirsiniz.
- Orijinal camlar kullanıcı odaklı çözümlerle özelleştirilmiş ise özelleştirilen gözlük camlarının garantisi uygulamayı yapan satış noktamız gözlük mağazasına aittir.
Servis desteği nedir?
- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununa dayanarak yayımlanan Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ile ürünlerin kullanım ömürleri, azami tamir süreleri ile satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir.
- Yönetmelik ekinde yayımlanan satış sonrası hizmet verilmesi zorunlu olan tüketici ürünleri listesinde güneş gözlüklerinin ve gözlük çerçevelerinin kullanım ömrünü tüketiciye teslim tarihinden itibaren 5 yıl olarak düzenlemiştir.
- Yönetmelik malın niteliğine göre satış sonrası hizmetlerinin malın satıldığı yerlerde sağlanabileceğinden bahisle güneş gözlüklerinin ve gözlük çerçevelerinin bakım ve onarım hizmetleri için servis istasyonu kurulmasının gerekmediği belirtilmiştir.
- Aynı yönetmelik uyarınca azami tamir süresi 20 iş günü olarak belirlenmiştir. İş günü ulusal, resmî ve dini bayram günleri ile yılbaşı, 1 Mayıs ve pazar günleri dışındaki çalışma günleri dışında kalan günleri ifade eder.
- Herhangi bir satış noktamız gözlük mağazasından aldığınız gözlüğe bütün satış noktalarımız gözlük mağazalarından servis desteği alabilirsiniz. Orijinal camlar kullanıcı odaklı çözümler için özelleştirilmiş ise özelleştirilen gözlük camlarının servis desteği uygulamayı yapan satış noktamız gözlük mağazasına aittir.
TS EN ISO 12312-1 Standardı nedir?
- TS EN ISO 12312-1:2013/A1:2015 Göz ve yüz koruma - Güneş gözlükleri ve benzeri gözlükler standardı yol kullanımı ve sürüş dahil olmak üzere güneş ışımasına karşı koruma amaçlı genel kullanım için tüm numarasız güneş gözlüklerini, benzeri koruyucu gözlükleri ve klipsleri kapsar. Standart (AB) 2016/425 Sayılı Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin temel sağlık ve güvenlik gereklerini destekler.
- Standart genel kullanım amaçlı gözlüklerin tasarımını, yapısını, materyallerini ve fizyolojik uyumluluğunu, filtrelerin materyallerini ve yüzey kalitesini, genel geçirgenlik kurallarını, geçirgenlik ve filtre kategorilerini, mavi ışık ve UV ışın engellemesini/geçirgenliğini, kızılötesi ışın engellemesini, küresel ve astigmatik güç toleranslarını, kırıcı güçte lokal sapmaları, prizma dengesizliğini , filtrelerin asgari dayanıklılığını, çerçeve deformasyonunu, tutuşma direncini, yol kullanımı ve sürüş için kuralları, bilgi ve etiketleme kurallarını düzenler.
- Bu standart şunları kapsamaz: a) Yapay ışık kaynaklarından (solaryum, lazer, uv lambası vb.) kaynaklanan ışımaya karşı koruyucu gözlükleri b) Belirli sporlar için tasarımlanmış gözlükleri (örneğin, kayak gözlükleri ve benzerleri), c) Güneş ışımasının zayıflatılması amacıyla tıbbi olarak reçetelendirilen güneş gözlüklerini, d) Kısmi veya halkalı güneş tutulmasını izlemek amacıyla güneşin doğrudan gözlemi amaçlı yönelik ürünleri, e) Mesleki göz korumasına yönelik ürünleri.
Kişisel koruyucu donanım yönetmeliği nedir?
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından (AB) 2016/425 Sayılı Kişisel Koruyucu Donanım Direktifine uyumlu olarak hazırlanmıştır. Yönetmeliğin amacı; piyasada bulundurulan kişisel koruyucu donanımların tasarımı ve üretiminde, kullanıcıların sağlık ve güvenliğinin korunması ile kişisel koruyucu donanımların serbest dolaşımına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
- Kişisel Koruyucu Donanımlarda ortak özellikler şu şekildedir: Öngörülen tehlikeye karşı korumalıdır, güvenli olmalıdır, kendisi zarar vermemelidir, koruma düzeyleri ve sınıfları belirtilmelidir, ergonomik ve kişiye uygun olmalıdır, rahatlık ve etkinlik sağlamalıdır, kullanım kılavuzu eşliğinde satılmalıdır.
- Beğendiğiniz gözlükler Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin Ek-1 nde belirtilmiş Risk Kategorisine göre Kategori I olarak sınıflandırılır.
AB Uygunluk beyanı nedir?
- Üretici/yetkili temsilci tarafından düzenlenen ve ürünün ilgili teknik düzenlemelere uygun olduğunun beyan eden resmi belgedir. AB Uygunluk Beyanı kullanıcıların sağlık ve güvenliğinin korunması amacıyla ürünün tedarik zincirindeki izlenebilirliğini sağlar.
- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin 11. Maddesi uyarınca ithalatçı, 9. Maddesi uyarınca imalatçı piyasaya arz etmiş olduğu her bir kişisel koruyucu donanıma üreticinin düzenlemiş olduğu AB Uygunluk Beyanının eşlik ettiğini teyit etmek zorundadır.
- AB Uygunluk Beyanı taşıması gereken ürünler için üye devletlerin özel dilinin kullanılmasına ihtiyaç duyulduğu durumlarda, üretici/yetkili temsilci veya dağıtıcı tarafından beyanın orijinal dilde örneğinin yanında bir tercümesi de temin edilmelidir.
- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin 9. Maddesinin (8) fıkrası uyarınca ithalatçı, üreticinin Uygunluk Beyanını, beyana erişimi sağlayacak bir internet sitesi adresinin Tanıtım ve Kullanma Kılavuzunda yazılması suretiyle sağlayabilir.
- Satış noktamız gözlük mağazasında beğendiğiniz gözlük ile birlikte sunulan tanıtma ve kullanma kılavuzunda AB Uygunluk Beyanlarına ulaşabileceğiniz optigo.com.tr resmi internet sitemizin adresi yer almaktadır.
Kullanıcı odaklı çözümler için Özelleştirme nedir?
- Kişisel zevk ve tercihlerinizle beğendiğiniz bir gözlük; teknik düzenlemelerin işaretleme kurallarını karşılaması ve ürün güvenliğininin etkilenmemesi şartıyla optisyen veya gözlükçülerin yapacağı değerlendirmelere bağlı olarak tek bir kullanıcıya yönelik özelleştirilebilir.
- CE işareti iliştirilmiş her gözlük her kullanım amacı için özelleştirmeye uygun olmayabilir. Örneğin bir gözlüğün üzerinde ekartman yazmıyorsa o gözlük numarasız cam takılarak özelleştirme için uygun olabilirken numaralı gözlük camı takılarak özelleştirme için uygun olmayabilir.
- Kullanıcı odaklı çözümler için özelleştirmede üreticilerin hem normal hem de tahmin edilebilir kullanım amaçlarını dikkate alarak yaptıkları risk değerlendirmesiyle gözlüklerin tanıtma ve kullanma kılavuzuna yazmış oldukları kullanım kısıtlamaları dikkate alınmalıdır.
Beğendiğim gözlüğün fiyatı nedir?
- Beğendiğiniz gözlüğün satış noktamız gözlük mağazalarında tavsiye edilen satış fiyatlarını ürün detay sayfalarımızdan şeffaf olarak görebilirsiniz.
Beğendiğim gözlüğü nerede deneyebilirim?
- Beğendiğiniz gözlüğü unvanını, iletişim bilgilerini, konumunu, çalışma saatlerini ve satış temsilcisini yayımladığımız satış noktamız gözlük mağazasını ziyaret ederek deneyebilirsiniz.
Beğendiğim gözlük satış noktanızda var mı?
- Beğendiğiniz gözlüğün satış noktamız gözlük mağazasında stok durumu değişebildiğinden ziyaretinizden önce iletişim kurarak satış temsilcisinden stok onayı almanızı tavsiye ederiz.
Beğendiğim gözlük satış noktanızda yoksa?
- Beğendiğiniz gözlük satış noktamız gözlük mağazasının stoklarında tükenmişse satış temsilcisi tedarik süreçlerini inceleyip mağaza stoklarına tekrar gireceği zamanı size bildirecektir.
Beğendiğim gözlük optik uyumlu mu?
- Beğendiğiniz gözlük ihtiyacınız olan kullanım amaçları için istediğiniz camların takılabileceği özelliklerde tasarlanmış olup ürün detay sayfalarında çerçeve ve cam ölçüleri sunulmaktadır.
- Satış noktamız gözlük mağazasında bulunan optisyen veya gözlükçüler kişisel zevk ve tercihlerinizle beğendiğiniz gözlüğü, sizin parmak izi kadar benzersiz özelliklerinizle birlikte değerlendirerek özelleştirebilir.
Beğendiğim gözlük SGK kapsamında mı?
- Beğendiğiniz gözlük AB Uygunluk Beyanında belirtildiği üzere Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği teknik düzenlemelerine göre piyasaya arz edildiğinden ürün Takip Sistemi ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesi kapsamında değildir.
- Seçtiğiniz satış noktamız gözlük mağazasının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması varsa katkı payınızı Ürün Takip Sistemine (ÜTS) kayıtlı ve tıbbi cihaz olarak satışa arz edilen gözlük çerçeveleri için kullanarak ikinci bir gözlüğe sahip olabilirsiniz.
Beğendiğim gözlük internette satılıyor mu?
- Beğendiğiniz gözlük sadece ihtiyacınız olan kullanıcı odaklı çözümleri ve özelleştirmeleri sunabilecek optisyen veya gözlükçülerin bulunduğu Optisyenlik Müessesesi niteliğindeki gözlük mağazalarında satılmaktadır.
Beğendiğim gözlük sitenizde tükenmiş
- Beğendiğiniz gözlük sitemizde tükenmiş görünse bile satış noktamız gözlük mağazasındaki satış temsilcisini aramakta tereddüt etmeyin. Çünkü beğendiğiniz gözlük satış noktamız gözlük mağazasının stoklarında olabilir.
- Beğendiğiniz gözlük satış noktamız gözlük mağazasının stoklarında olmasa bile satış temsilcisi bulmak için gereken stok araştırmasını diğer satış noktalarımızın stoklarından büyük bir memnuniyetle yapacaktır.
- Beğendiğiniz gözlük tüm çabalara rağmen satış noktalarımızda bulunamazsa ürün detay sayfasından tekrar stoğumuza gireceği tarihi takip edebilir veya geldiği zaman sizi haberdar etmemizi isteyebilirsiniz.
Beğendiğim gözlüğün satış hizmetlerinden memnun kalmadım
- Ürünlerimizle en üst düzeyde memnuniyet yaşatmak için özenle seçtiğimiz gözlük mağazaları ve onların size vereceği hizmetler için ismen görevlendirdikleri satış temsilcileriyle çalışmaktayız
- Karşılaştığınız bir memnuniyetsizlik durumunda gerekli incelemeleri yapabilmemiz için iletişim bölümündeki kanallarımızdan geri bildirimde bulunmanız çok değerli ve önemlidir.
Beğendiğim gözlüğün bakım ve temizliğini nasıl yapmalıyım?
- Gözlüğünüzün kullanım ömrünü uzatmak için bakım ve temizliğini aşağıdaki talimatlara uyarak düzenli olarak yapmanızı tavsiye ederiz.
- Günlük kullanımınız sırasında gözlüğünüzü sadece kılıfı ile verilen orijinal mikrofiber silme bezi veya özel üretilmiş benzer bezlerle temizleyin.
- Dilerseniz gözlük temizliği için özel olarak üretilmiş temizleme spreylerini veya ıslak gözlük camı temizleme mendillerini de kullanabilirsiniz.
- İyi bakım için gözlüklerinizi günlük olarak ılık suda yıkayın. Temizlik için sadece sıvı sabun kullanın ve temiz, yumuşak, suyu emici bir bezle kurulayın.
- Kullanmadığınız zamanlarda gözlük camlarınızın çizilmesini veya gözlüğünüzün deforme olmasını önlemek için daima yanında verilen koruyucu kılıfında saklayın.
- Silme bezinizi gözlüğünüzün camlarına zarar verebilecek, kir, toz taneciği ve yağlardan arındırılmış tutmak için sık sık ılık sabunlu suda yıkayın.
- Mikrofiber silme bezinizi yıkarken camlarınız üzerinde bir film tabakası bırakabileceğinden yumuşatıcı ve benzeri maddeler içeren çamaşır deterjanlarını kullanmayın.
- Gözlüğünüzün vida, sap, plaket v.s gibi ayarları ve temizliği için düzenli olarak satış noktamız gözlük mağazalarının servis hizmetlerinden faydalanın.
- Satış noktamız gözlük mağazaları garanti kapsamında yapılan onarımların yanı sıra kazara oluşan hasarlarda da onarım hizmeti vermekten her zaman mutluluk duyacaktır.
- Gözlüğünüzün bakım ve temizliğini yaparken kaçınmanız gereken durumlar "Beğendiğim gözlüğü kullanırken nelere dikkat etmeliyim?" sorusunda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Beğendiğim gözlüğü kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
- Gözlüğünüzü kullanırken aşağıdaki kullanım hatalarına dikkat ederseniz, gözlüğünüzün kullanım ömrünü uzatacak, garanti kapsamında olmayan gereksiz hasarları önlemeye yardımcı olacaksınız.
- Gözlüğünüzü iki elinizle takıp çıkartmaya özen gösterin. Gözlüğünüzü tek elinizle takıp çıkarırsanız zamanla gövde ve sap açıları bozulacak ve kullanım şeklinizden dolayı deforme olacaktır.
- Gözlüğünüzü başınızın üstüne takmayın çünkü bu kısa zamanda çerçevenizin gövde ve sap açılarının bozulmasına yol açacak ve kullanım şeklinizden dolayı deforme olacaktır.
- Gözlüğünüzü sandalye, koltuk, kanepe, yatak gibi her an üstüne oturulup ezilerek kazaya uğrayabileceği yerlerde sert kılıfı olmadan bırakmayın.
- Gözlüğünüzü camlarının çizileceği veya çerçevesinin deforme olacağı şekilde çanta veya cebinizde koruyucu kılıfı olmadan taşımayın.
- Gözlüğünüzü ve camlarını temizlemek için kağıt bazlı ürünler, tortu bırakabilecek aşındırıcı temizleyiciler, katı sabunlar veya deterjanlar kullanmayın.
- Gözlüğünüzü camların veya çerçevenin üzerinde bir film tabakası bırakacak losyon, lanolin, silikon gibi kimyasal temizleyiciler içeren ıslak mendillerle silmeyin.
- Gözlüğünüz mat kaplamalıysa bazı makyaj malzemelerinin mat yüzeyler üzerinde geri dönüşü olmayan etkileri olabileceğinden dikkatli olun.
- Gözlüğünüzü alkol, aseton, kostik çözeltiler, amonyak bazlı temizleyiciler, etiketinde metilen içeren saç spreyleri, yapıştırıcılar gibi zarar verebilecek kimyasal maddelerden koruyun.
- Gözlüğünüzü sıcaklıkların 50 santigrat dereceyi aşabileceği güneş altındaki bir arabanın ön konsolu, plaj kumu, beton gibi yüzeylerde doğrudan güneş altında uzun süreler boyunca bırakmayın. Özellikle asetat gözlük çerçeveleri ve organik gözlük camları ısı etkisine karşı hassastırlar
- Gözlüğünüzü camlarının sert yüzeylere temas etmesi sonucu zamanla oluşacak çiziklerden korumak için camlarının üstüne bırakmayın
- Gözlüğünüzü düşmelerden, çarpmalardan, ezilmelerden, zorlamalardan ve darbelerden dolayı meydana gelebilecek hasarlara karşı koruyun.
- Gözlüğünüzü korozyon etkisi olabilecek şekilde uzun süreli yoğun klorlu yüzme havuzu veya tuzlu deniz suyuna maruz bırakmayın.
- Gözlüğünüzü asitli cilt salgısının ve aşırı terlemenin aşındırıcı etkilerinden düzenli bakım yaparak koruyun.
- Gözlüğünüzü sportif faaliyetler gibi mekanik darbe tehlikesi olan ve özel koruyucu gözlük kullanımı gerektiren etkinliklerde kullanmayın.
- Gözlüğünüzü kaynak, atölye, kimya laboratuvarı çalışmaları gibi özel koruyucu gözlük kullanımı gerektiren faaliyetlerde kullanmayın.
- Gözlüğünüzün ayarları bozulursa asla kendiniz ayarlamaya çalışmayın çünkü zorlama sonucu kalıcı hasarlara sebep olma ihtimaliniz çok yüksektir.
- Gözlüğünüz için ihtiyaç duyduğunuz profesyonel ayarlamalar, onarımlar ve ücretsiz bakımlar için muhakkak satış noktamız gözlük mağazalarını ziyaret edin.
- Yukarıda belirtilen kullanım hatalarının garanti kapsamında olmadığını unutmayın ve gözlüğünüzün bakımını "Beğendiğim gözlüğün bakım ve temizliğini nasıl yapmalıyım?" sorusunda açıklandığı şekilde yaparak koruyun.
Beğendiğim gözlüğü kullanım sınırlamaları nedir?
- Beğendiğiniz gözlük solaryum, lazer, UV lambaları vb. yapay ışık kaynaklarının yaydığı ışınlardan korunmak amacıyla, darbe tehlikesi olan sportif faaliyetler sırasında, parça tesirli mekanik tehlikelere karşı korunmak amacıyla, kar ve su kayağı gibi belirli sporlara yönelik amaçlarla, güneşin veya güneş tutulmasının doğrudan izlenmesi amacıyla, gözleri kimyasal etkilere karşı korumak amacıyla kullanmak için güvenli değildir.
Beğendiğim gözlüğün AB Uygunluk Beyanını nasıl bulabilirim?
- Beğendiğiniz gözlüğün tedarik zincirindeki izlenebilirliği için AB Uygunluk Beyanını sitemizin arama çubuğuna model kodunu yazarak ulaşabileceğiniz ürün detay sayfasının ürün özellikleri bölümünden bulabilirsiniz.
- Satış noktamız gözlük mağazalarında beğendiğiniz gözlükle birlikte verilen Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunda AB Uygunluk Beyanlarına ulaşabileceğiniz optigo.com.tr resmi internet sitemizin adresi yer almaktadır.
Beğendiğim gözlük neden güneş gözlüğü olarak sınıflandırılmaktadır?
- Beğendiniz gözlük kullanıma hazır göz kamaştırıcı ışığı çok sınırlı azaltan filtre kategorisi "0" yansımasız kaplamalı, renksiz ve numarasız CR-39 camlarla satışa sunulduğu için güneş gözlükleri ve benzeri gözlükler standardı kapsamında sınıflandırılmaktadır.
- AB Uygunluk Beyanında Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğine ve uyumlaştırılmış standardlara yapılması gereken atıflar ürünün sınıflandırıldığı genel kullanım için güneş gözlükleri ve benzeri gözlüklere göre yapılmaktadır.
Beğendiğim gözlüğün satış noktası ne kadar uzaklıkta?
- "Satış Noktası Bul" sekmesi ile ulaşılan mağaza unvanlarının altında yer alan yeşil renkli km cinsinden mesafeler belirttiğiniz konuma göre kuş uçuşu uzaklığı göstermektedir.
- Yol Tarifi Al sekmesi ile ulaşılan mesafeler ise belirttiğiniz konuma göre araç, toplu taşıma veya yürüyerek ulaşabileceğiniz zaman ve uzaklığı göstermektedir.
Beğendiğim gözlük ile görselleri arasında fark olabilir mi?
- Beğendiğiniz gözlüğün görselleri gün ışığı (doğal ışık) şartlarında çekilmiştir. Bu nedenle gözlüğün renkleri bulunduğu fiziki ortamdaki ışık ve aydınlatma şartları altında görüntülendiği cihazdaki renklerden farklı görünebilir.
- Renkler aynı zamanda görüntülendiği cihazın ekran parlaklığına, ekran çözünürlüğüne, bit derinliğine (görüntüdeki her piksel için ne kadar renk bilgisi olduğu) ve renk uzayını kapsama kapasitesine (renkleri tanımlama biçimi) göre de değişebilir.
- Cihazların özelliklerinden dolayı ortaya çıkan renk farklarını görselleri aynı anda bir masaüstü bilgisayar ile bir cep telefonundan veya iki farklı cep telefonundan görüntüleyip karşılaştırarak kolayca anlamanız mümkündür.
Beğendiğim gözlüğü neden düzgün görüntülemiyorum?
- Optigo Platformu'nun düzgün bir biçimde çalışmasını sağlamak için kullanılan zorunlu çerezleri engellemişseniz platform düzgün olarak çalışmayabilir. Lütfen çerez ayarlarınızı kontrol ediniz.
- Ayrıca kullanmış olduğunuz internet tarayıcı programınızın sürümünün güncel olduğundan emin olunuz. Güncel sürüm kullanmıyorsanız internet tarayıcınızın sürümünü güncelleyiniz.
Aradığım soruyu ve cevabını bulamadım.
- Aradığınız soruyu ve cevabını bulamadıysanız lütfen iletişim sayfamızda yazılı iletişim kanalları üzerinden bizimle temasa geçiniz. Size yardımcı olmaktan büyük bir memnuniyet duyacağımızdan emin olabilirsiniz.
Optigo ne demek?
- OPTİGO "Optisyen" ve "Gözlükçü" ünvanlarının birleştirilmesinden türetilmiştir. Optigo Optik Ürünler Pazarlama Anonim Şirketi adına Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil ettirilmiş bir ticari markadır.
Seçici dağıtım sistemi nedir?
- Rekabet Kurumu seçici dağıtım sistemini şu şekilde tanımlamıştır: “Tedarikçinin, anlaşma konusu malları veya hizmetleri sadece belirlenmiş kriterlere dayanarak seçtiği dağıtıcılara doğrudan veya dolaylı olarak satmayı taahhüt ettiği, bu dağıtıcıların da söz konusu malları veya hizmetleri yetkilendirilmemiş dağıtıcılara satmamayı taahhüt ettiği bir dağıtım sistemi anlamına gelir."
Seçici dağıtımın amacı nedir?
- Tedarikçi talebin fiyat dışı parametrelere bağlı olduğu marka ve hizmetlerde son kullanıcılara üst düzey memnuniyet sağlayacak alışveriş deneyimi sunarak marka algısı oluşturmak amacını güder.
Seçici dağıtım rekabete aykırı mıdır?
- Tedarikçi marka, ürün ve hizmetlerin kalitesinin korunması amacıyla sınırlı sayıda satış noktası, marka ve ürünlere hakimiyet, kaliteli ve sürekli hizmet anlayışı, mekansal ve donanımsal özellikler, eğitimli personel istihdamı gibi şartlar öne sürerse bu şartlar rekabet ihlali olarak yorumlanamaz.
Optisyen ve Gözlükçü unvanları nedir?
- 22.03.2004 tarih 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun Optisyen unvanının sadece optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim gören yüksek okul mezunu meslek mensupları tarafından kullanabileceğini düzenlemiştir
- 30.12.1940 tarih 3958 sayılı Gözlükçülük Hakkında Kanun Gözlükçü unvanının sadece T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarla verilen Gözlükçülük Ruhsatnamesine sahip meslek mensupları tarafından kullanabileceğini düzenlemiştir.
- 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ile 3958 sayılı Gözlükçülük Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmış ve mesleki uzmanlık T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda başarılı olmak yerine optisyenlik alanında ön lisans seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim görme şartına bağlanmıştır.
- 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanununa eklenen Geçici Madde ile gözlükçülük ruhsatnamesi sahibi olanların, gözlükçü unvanıyla optisyenlik mesleğini icra etme hak ve yetkisine sahip oldukları ve optisyenlerle aynı sorumlulukları taşıdıkları ancak bunların optisyen unvanını kullanamayacağı düzenlenmiştir.
Oftalmik Optik ne demek?
- Fiziğin alt dallarından birisi olan optik fizik bir elektromanyetik dalga olan ışığın gözle görülebilen dalga boylarından gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi dalga boylarına kadar hareketlerini, ölçümünü, özelliklerini, sınıflandırılmasını ve diğer maddelerle etkileşimini inceler.
- Optik fiziğin günlük yaşamımızda tıp alanından fotoğrafçılığa, mühendislikten astronomiye kadar birçok alanda kullanımı vardır. Mercek, prizma, büyüteç, kamera, mikroskop, teleskop, ayna, lazer, fotokopi makinesi gibi birçok teknolojik ürünün yapımında ve kullanımında optik fizikten faydalanılır.
- Çok farklı kullanım alanları olan optik fiziği gözle ilgili tıbbi amaçlar için kullanan bölüm oftalmik optik (gözle ilgili optik) terimi ile tanımlanır. Oftalmik optik, optik fizik kurallarıyla insan gözünün görme kusurlarının ölçülmesi ve düzeltilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
- Bilimsel literatürde göz sağlığı ile ilgili meslekler ophthalmologist (göz doktoru), optometrist (kırma kusurlarını ölçen uzman) ophthalmic optician (optisyen veya gözlükçü) olarak tanımlanır. Gözle ilgili doğrudan veya dolaylı tıbbi işlevi olan ürünler de oftalmik optik ürünler olarak sınıflanır.
- Numaralı gözlük camları, gözlük çerçeveleri, kontak lensler, kontak lens bakım ürünleri, göz içi lensleri, teleskopik gözlükler, az görmeyi güçlendirmek için elektro optik aletler, fokometreler, eşeller, pupilametreler, odak ölçme cihazları, şablon makinaları oftalmik optik ürünlerdir.
Optik cam ne demek?
- Optik cam günlük yaşantımızda kırma kusurunun düzeltilmesine mahsus numaralı gözlük camı anlamında kullanılıp anlaşılsa da gözlük camları için hazırlanmış teknik düzenlemeler ve standardlara göre bu anlamda kullanım terimin ifade ettiği sağlık ve güvenlik kavramını çok daraltmaktadır.
- Optik cam üretildiği materyale bakılmaksızın nokta, kabarcık, dalga, damar gibi kusurları olmayan homojen yapıda, gözle görülebilen veya görülemeyen dalga boylarındaki ışığın geçişini kırarak, yansıtarak, azaltarak, engelleyerek veya paralel hale getirerek optik bir etki yaratan camdır.
- Genel kullanım için tasarlanmış güneş, UV veya mavi ışık koruyucu gözlüklerin yanında motosikletçiler, bisikletçiler, kayakçılar, dağcılar, atıcılar, havacılar, yüzücüler, kaynakçılar, dökümhaneciler, kimyagerler, atölye çalışanları, kum püskürtme operatörleri için özel olarak tasarlanmış koruyucu gözlüklerde kullanılan bütün numarasız camlar optik camdır.
- Kullanım amacına bakılmaksızın temel sağlık ve güvenlik şartları açısından bütün numaralı veya numarasız gözlük camları optik cam olmak zorundadır. Örneğin sadece gözlüğün şeklini korumak amacıyla tasarlanmış numarasız şablon camları optik gözlük camı olmadığı için görmeye yönelik bir amaçla kullanılmaya uygun değildir.
- Optik gözlük camlarının içinde tıbbi amaçla kullanılan numaralı veya numarasız gözlük camlarının ayırıcı özelliği oftalmik gözlük camı olmalarıdır. Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamındaki gözlük camlarının uyumlaştırılmış TS EN ISO 8970 standardlarındaki tanımı Oftalmik Optik- Gözlük camları şeklindedir.
Optik çerçeve ne demek?
- Numaralı gözlük camlarının kullanımı için tasarlanmış ve gözlüğün şeklini korumak için numarasız şablon camı takılmış gözlük çerçevesine piyasaya arz edildiği kullanım amacına vurgu yapılarak optik çerçeve denilse de uyumlaştılmış standartlar açısından bu tanımlama sadece perakende satış noktalarında geçerlidir.
- Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamındaki gözlük çerçevesinin uyumlaştırılmış TS EN ISO 12870 Standardındaki tanımı Oftalmik Optik- Gözlük çerçeveleri şeklindedir. Gözlük çerçevesi Tıbbi Cihaz Yönetmeliğindeki kullanım amacına göre piyasaya arz edilirse oftalmik optik ürün olarak sınıflanır.
- TS EN ISO 12870 Oftalmik Optik- Gözlük çerçeveleri standardı sadece üretici veya tedarikçi tarafından Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamındaki kullanım amacı doğrultusunda düzenlenmiş AB Uygunluk Beyanıyla Ürün Takip Sistemine kaydedilmiş ve piyasaya arz edilmiş gözlük çerçeveleri için uygulanabilir.
- Sık Sorulan Sorular Sektörel Bilgiler bölümünde yer alan "TSE EN ISO 12870 Standardı nedir?" sorusunda açıklanan içeriklerden anlaşılacağı üzere standart yalnız gözlük çerçeveleri ile ilgili kuralları belirler, gözlük camlarına yönelik herhangi bir tanım, terim, kural veya atıf standardın içinde yer almaz.
- Gözlük çerçeveleri şablon camları yerine kullanıma hazır numarasız gözlük camları ile birlikte piyasaya arz edilirse ürün güvenliğinin TS EN ISO 12312-1 Güneş gözlükleri ve benzeri gözlükler standardı ve Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin teknik düzenlemelerine göre sağlanması zorunludur.
TS EN ISO 12870 Standardı nedir?
- TS EN ISO 12870:2016 Oftalmik Optik - Gözlük Çerçeveleri - Kurallar ve Deney Yöntemleri Standardı tüm numaralı gözlük camlarının kullanımı için tasarlanmış cam takılmamış gözlük çerçeveleri için temel gereksinimleri belirtir. Standart (AB) 2017/745 Sayılı Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinin temel sağlık ve güvenlik gereklerini destekler.
- Standardın içeriği gözlük çerçevelerinin yapısını, genel fizyolojik uyumluluğunu, nikel salınımını, materyallerin klinik değerlendirmelerini, ölçüm sistemini, vida dişlerindeki toleransları, yüksek sıcaklıklardaki boyutsal değişimleri, terlemeye karşı direnci, yapısal kararlılığını (köprü deformasyonu, cam tutma özelliği), mekanik dayanıklılığını (ateşe ve optik radyasyona karşı direnç), test metotlarını, bilgi ve işaretleme kurallarını düzenler.
- Uyumlaştırılmış standart montajı çerçevesiz veya yarım çerçeveli yapılan gözlük çerçevesi tipleri ve katlanan gözlük çerçevesi tipleri dahil tüm gözlük çerçevesi tipleri için uygulanabilir. Standart sadece üretici veya tedarikçi tarafından perakende satış noktalarına tıbbi cihaz olarak arz edilmiş gözlük çerçeveleri için uygulanabilir.
- Bu standart kişisel göz koruması sağlamak üzere özel olarak tasarlanmış ürünlere, tamamıyla ısmarlama yapılan gözlük çerçevelerine (olağandışı yüz özelliklerine sahip kullanıcılar için özel olarak üretilmiş gözlük çerçeveleri) veya dağıtım, tüketim ve kullanım amacıyla henüz tedarik zincirinde yer almayan gözlük çerçevelerine uygulanamaz.
Gözlükler nasıl sınıflandırılır?
- Gözlükler (AB) 2016/425 sayılı Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin veya (AB) 2017/745 sayılı Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinin teknik düzenlemelerine ve uyumlaştırılmış standartlarına göre sınıflandırılır.
- Numaralı gözlük camlarının kullanımı için tasarlanmış gözlük çerçeveleri Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinin ve TS EN ISO 12870:2016 standardının teknik düzenlemelerine göre sınıflandırılır.
- Genel kullanım için güneş gözlükleri ve benzeri gözlükler Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin ve TS EN ISO 12312-1:2013 standardının teknik düzenlemelerine göre sınıflandırılır.
- Üretici/yetkili temsilci tarafından düzenlenen AB Uygunluk Beyanında hangi yönetmeliğe ve uyumlaştırılmış standarda göre sınıflandırılarak piyasaya arz edildiği beyan edilir.
- Gözlüklerin kullanım kılavuzu, tanıtım materyalleri ve etiketlemesi, sınıflandırıldıkları yönetmeliğin teknik düzenlemelerine ve uyumlaştırılmış standardında belirtilen kurallara göre düzenlenir.
- Bir gözlüğün Piyasa Gözetim ve Denetimi denetlemeye yetkili kuruluşlar tarafından üreticisi/yetkili temsilcisi tarafından beyan edilen teknik düzenlemelerin kurallarına göre yapılır.
Gözlüklerde "CE" işareti nedir?
- CE İşareti malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği'nin, 1985 yılında oluşturduğu "Yeni Yaklaşım Direktifleri" çerçevesinde uygulanan bir sağlık ve güvenlik işaretidir.
- Üreticilerin ürünlerini AB direktiflerinde tanımlanan ortak ürün tasarımı ve üretim gereksinimleri ile Avrupa Birliği içinde serbestçe ithal ve ihraç etmelerine olanak tanır.
- CE işareti bir kalite simgesi olmayıp ve üzerine iliştirildiği ürünün ilgili yönetmeliğin tüm gereklerini karşıladığını, insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren işarettir.
- Teknik düzenlemelerin kurallarına uygun olduğunu kanıtlamak için üreticilerin yönetmeliklerin temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşılayan uyumlaştırılmış standardlara göre üretim yapmaları çok önemlidir.
- CE işareti belgelendirme, risk analizleri, uyumlaştırılmış standartlara göre testleri, kullanım kılavuzu vb. öğeleri içeren Teknik Dosya tamamlandıktan sonra ürünlere iliştirilir.
- Ürünün güvenli ve ilgili teknik düzenlemelere uygun olduğunu beyan eden ve resmiyete döken belge ise üreticinin/yetkili temsilcinin imzaladığı AB Uygunluk Beyanı'dır.
- Ürünlerin düzenlenen AB Uygunluk Beyanlarında belirtilen ilgili teknik düzenlemelerine ve mevzuatının temel gereklerine uygunluğu Piyasa Gözetim ve Denetimi ile kontrol edilir.
Piyasa gözetim ve denetimi nedir?
- Piyasa Gözetim ve Denetimi ürünlerin ilgili teknik düzenlemesine ve mevzuatında belirtilen gereklere uygun olmalarını sağlamak amacıyla yetkili kuruluşlar tarafından yürütülen faaliyetler ve alınan tedbirlerdir.
- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği teknik düzenlemelerine göre uygunluk beyanı düzenlenip piyasaya arz edilmiş ürünler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetim için yetkili kuruluştur.
- Tıbbi Cihaz Yönetmeliği teknik düzenlemelerine göre uygunluk beyanı düzenlenip piyasaya arz edilmiş ürünler için Sağlık Bakanlığı denetim için yetkili kuruluştur.
- Denetimler yetkili kuruluşun ürünlere ve muhtemel kullanıcılarına ilişkin yapacağı risk değerlendirmesi sonucunda yıllık denetim planı uyarınca veya re’sen, ihbar veya şikâyet üzerine yapılabilir.
- Denetimler durumun gereğine göre teknik düzenlemenin öngördüğü işaretler ve/veya belgeler üzerinden inceleme, fiziksel inceleme ve muayene veya akredite laboratuvar testi ve muayene şeklinde olabilir.
Gözlükte güvensiz ürün nedir?
- Piyasa Gözetim ve Denetimi sırasında insan sağlığı ve tüketicinin korunması yönünden ilgili yönetmeliklerin ve standartların temel gereklerini karşılamadığı, gerçek anlamda güvensizlik ve risk arz ettiği tespit edilen, dolayısıyla piyasaya arzının yasaklanması, piyasadan toplatılması veya imha edilmesi gibi müeyyidelerin uygulanmasını gerektiren ürünlerdir.
- Genel kullanım amaçlı gözlüklerin camlarının materyallerinin ve yüzey kalitesinin, genel geçirgenlik kurallarının, geçirgenlik ve filtre kategorilerinin, mavi ışık ve UV ışık engellemesinin/geçirgenliğinin, küresel ve astigmatik güç toleranslarının, kırıcı güçte lokal sapmalarının, prizma dengesizliğinin, filtrelerin asgari dayanıklılığının, çerçevelerinin ise tasarımının, yapısının, materyalinin, fizyolojik uyumluluğunun, deformasyonunun, tutuşma direncinin sağlık ve güvenlik gereklerini karşılamaması güvensiz ürün örnekleridir.
Gözlükte uygunsuz ürün nedir?
- Piyasa Gözetim ve Denetimi sırasında ilgili yönetmeliklerin ve standartların temel gereklerini işaret eksikliği, kullanım kılavuzu eksikliği, uygunluk beyanı eksikliği gibi şekli ve tali eksiklikler yönünden karşılamadığı tespit edilen, dolayısıyla toplatılması, piyasaya arzının yasaklanması veya imha edilmesi gibi önlemler gerektirmeyen, ancak idari para cezası ile düzeltici önlem uygulanması gereken ürünlerdir.
Gözlük çerçevesi neden tıbbi cihazdır?
- Numaralı gözlük camlarının kullanımını sağlamak amacıyla Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında AB Uygunluk Beyanı düzenlenerek Ürün Takip Sistemine kaydedilen ve piyasaya arz edilen gözlük çerçeveleri tıbbi cihaz olarak tanımlanır.
- Gözlük çerçeveleri göz doktoru tarafından yazılmış reçeteli numaralı gözlük camlarının kullanılmasını sağlamak amacıyla piyasaya arz edildiğinde tıbbi cihaz olarak tanımlansa da günümüzde modanın, şıklığın ve stilin en önemli aksesuarlarından birisi haline gelmiştir.
- Reçete gerektirmediği için seçiminde marka, model, tasarım, renk gibi kişisel zevk ve tercihler çok ön plandadır. Ancak seçim yaparken soyut kişisel faktörlerle oftalmik optiğin somut bilimsel olguları birlikte değerlendirilmesine dikkat edilmelidir.
Gözlükte kullanım kısıtlamaları nedir?
- Üreticiler bir gözlüğün hem normal ve hem de öngörülebilir edilebilir kullanım amaçlarını dikkate alarak risk değerlendirmesi yapmak zorundadırlar. Öngörülebilir kullanım amaçları için risk varsa kullanım kısıtlamaları anlaşılır bir şekilde Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunda yer almalıdır.
Gözlükler nerelerde satılabilir?
- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamındaki genel kullanıma yönelik numarasız güneş gözlükleri ve benzeri gözlükler yanında, motosikletçiler, bisikletçiler, kayakçılar, dağcılar, atıcılar, havacılar, yüzücüler, kaynakçılar, dökümhaneciler, kimyagerler, atölye çalışanları, kum püskürtme operatörleri vb. için tasarlanmış optik camlı koruyucu gözlükler her türlü pazarlama kanalından satılabilir.
- Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamındaki numaralı gözlük camları, gözlük çerçeveleri, kontak lensler, teleskopik gözlükler gibi mesleki uzmanlık isteyen oftalmik optik ürünler ise son kullanıcıya sadece optisyen veya gözlükçü sıfatına haiz bir mesul müdür bulundurmak zorunda olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilip, denetlenen Optisyenlik Müesseseleri tarafından satılabilir.
- Hem genel kullanıma yönelik güneş gözlükleri ve benzeri gözlüklerin hem de gözlük çerçevelerinin aksesuar niteliğinde olması; kişisel zevk ve tercihlere bağlı moda, marka, model, tasarım, renk ve fiyat gibi unsurları çok ön plana çıkarsa da satın alma kanallarının tercihinde sadece Optisyenlik Müesseselerinin optik ve oftalmik ürünler için gerekli eğitime, bilgiye, beceriye ve donanıma sahip oldukları unutulmamalıdır.
Standart nedir neden önemlidir?
- Standart toplumun sağlık ve güvenliğin geliştirilmesi için; bilim, teknoloji ve deneylerle desteklenen, anlaşma ile oluşturulmuş ve tanınmış bir kuruluş tarafından onaylanmış metindir.
- Ortak ve tekrarlanan kullanım için, metinde verilenlerin en uygun şekilde yerine getirilmesini amaçlayan faaliyetler ve sonuçlara yönelik kuralları, kılavuzları veya özellikleri belirler.
- Standartlar tüketiciye can ve mal güvenliğini, karşılaştırma ve seçim kolaylığını sağlar, fiyat ve kalite yönünden aldanmaları önler, kaliteyi ve rekabeti geliştirir, piyasa gözetim ve denetimine yol gösterir.
Uyumlaştırılmış Standart nedir?
- Uyumlaştırılmış Avrupa Birliği Mevzuatını uygulamak amacıyla Komisyonun talebi üzerine tanınmış bir kuruluş tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde referans numarası ile yayımlanan standartlardır.
- Avrupa Standartları veya Europeane Norm (EN) olarak tanımlanırlar. Ulusal standart kuruluşları Avrupa Standartlarını (EN) belirlenen süre içinde ulusal standart statüsü vererek kabul etmek zorundadırlar.
- Uyumlaştırılmış standartlara veya bu standartların ilgili bölümlerine uygun olan ürünlerin ilgili yönetmeliğin bu standartlar veya bunların bölümleri tarafından kapsanan gerekliliklerine uygun olduğu varsayılır.
- Kişisel Koruyucu Donanım veya Tıbbi Cihaz Yönetmelikleri kapsamında uyumlaştırılmış standartlara yapılan atıflar, referansları Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış standartlar olarak anlaşılır.
- Uyumlaştırılmış standartlar sırasıyla Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan'da geçerlidir.